Skåpguiden: Nyckelskåp
Nyckelskåp används för förvaring av nycklar och används ofta på företag, sjukhus och servicehus. Nyckelskåp finns med certifierade inbrottsskyddsklassificeringar och även med alkolås. Som grund används ett nyckelskåp av säkerhetsskapsmodell som är klassificerat enligt SS 3492. Då utrustar man ett säkerhetsskåp med en nyckelinredning, och antalet nycklar avgör storleken på säkerhetsskåpet.
På nyckelskåpet finns ett elektroniskt kodlås som kan levereras i olika utföranden beroende på vilka funktioner man önskar. Man kan få en enkel modell med endast en kod istället för nyckel, eller individuella koder med möjlighet att avläsa vem som har öppnat skåpen när. Till låset kopplas sedan ett alkolås av märket V3 från Alkolås i Skandinavien AB, som är godkänt av Trafikverket. För att få tillgång till nycklar fäster man en munstycke i alkolåset och blåser. Om det inte finns någon alkohol i utandningsluften släpps en spärr till låset och man kan slå in sin kod och ta ut nycklarna.
Nyckelskåp med nyckelkrokar finns i flera olika utföranden. De enklaste är tillverkade i tunnplåt och ger inget inbrottsskydd alls. Sedan finns det nyckelskåp som inte är klassificerade och som är tillverkade i 3 mm tjock stålplåt. Den här konstruktionen ger ett acceptabelt inbrottsskydd som dock inte godkänns av försäkringsbolagen vid förvaring av vissa nyckeltyper. Då krävs nyckelskåp/säkerhetsskåp som är klassificerade enligt SS 3492.
Det kan handla om förvaring av huvudnycklar eller bilnycklar för bilhandlare och bilverkstäder. Den mest avancerade förvaringen får man i ett värdeskåp och det krävs för förvaring av till exempel huvudnycklar som går till hundratals dörrar. Då motsvarar en huvudnyckel värdet av vad det skulle kosta att byta ut dessa lås.
För att ett nyckelskåp ska få en inbrottsskyddsklassificering, utförs ett inbrottstest. Ett inbrottstest innebär, förenklat, att man utför ett regelrätt inbrott i skåpet. Man använder förutbestämda inbrottsverktyg och mäter sedan tiden det tar att forcera skåpet. Ju längre tid det tar, desto säkrare är skåpet och desto högre blir inbrottsskyddsklassificeringen. Klassificeringen, som resulterar i ett certifikat, avgör hur stora värden man får ha försäkrade i skåpet.
Inbrottstesterna utförs av ackrediterade institut enligt gällande teststandarder. De aktuella teststandarderna heter SS 3492 och SS 3493, och båda anger vilka verktyg som testinstitutet kan använda vid testningen. Målet för testinstitutet är att så snabbt som möjligt skapa ett genomgående hål på 10 x 10 cm. Om detta inte kan göras inom en viss tid klarar skåpet testet. Dock måste säkerhetsskåpets stomme vara tillverkad i 4 mm tjock stålplåt och ha skydd mot borrhål och inslagning vid låssystemet. Låsen måste också vara testade och godkända. Skåpet måste även klara minst brandklass 60P enligt brandklass NT Fire 017 för att erhålla klassificeringen SS 3493.
När man använder säkerhetsskåp för nyckelförvaring, har skåpet en klassificering som kallas SS 3492. Det innebär att skåpet har testats och godkänts för inbrottsskydd men inte brandskydd. Den här klassificeringen ger möjlighet att försäkra vissa värden och är också det minimikrav som ställs för viss förvaring, till exempel av vapen. I Sverige genomför Svenska Stöldskyddsföreningen och Rikspolisstyrelsen inbrottstesterna. När testerna är klara utfärdas ett certifikat som beskriver hur inbrottssäkert ett skåp är. Skåpets klassificering framgår av den skylt som ska finnas på insidan av dörren, oftast i övre vänstra eller högra hörnet.